cabernet sauvignon igt
MAGNIFICAT
…the Challenge
Magnificat is the Cru from 100% Cabernet Sauvignon grapes sourced from the vineyards that Claudio Drei Donà wanted very strongly against everything and everyone . The first cabernet sauvignon vineyard in Romagna, planted in 1984 as an experimental vineyard when this grape was not yet authorized by regional laws. It was the symbolic wine of Tenuta Drei Donà’s futurist vision and productive turnaround and is still today a great international translator of our terroir.
UVE
100% Cabernet Sauvignon.
VINIFICATION
Fermentation in stainless steel tanks at a controlled temperature of 24°C.-27°C. with maceration on the skins for 20-23 days. Malo-lactic fermentation carried out in stainless steel and terracotta amphorae. Bottled unfiltered.
AGING
80% of the wine ages in 225-liter capacity Allier and Tronçais barrels for a period of nearly two years. 20% of the wine ages in terracotta amphorae. After bottling it is aged at length in bottles.
AVERAGE ANNUAL PRODUCTION
7,800 btls.- 150 Magnums - 20 Jeroboams
LILLYBETH
TASTING
Rubino luminoso, screziato da bagliori porpora. Colpisce la nitidezza e l’intensità del profilo olfattivo, contraddistinto dall’energia e dall’espressività dei profumi di ciliegia croccante, susina rossa e mora di gelso. l’esuberanza dell’erbaceo, dei piccoli frutti del bosco e la delicatezza del floreale valorizzano ancor più un naso poliedrico e intrigante. Il sorso dalla decisa personalità è un compendio di echi odorati che marcano il palato, giocando su contrasti fresco-tannici dai toni succosi, astringenti e balsamici. L’avvolgenza del calore alcolico si coniuga magistralmente con le sottili vibrazioni saline, componendo un finale saporito, corroborante e ricco di piacevolissime sfumature salmastre e di ardesia, ma anche di sottobosco. (S. Morgagni).